Velehrad navštívilo 40.000 pútnikov vrátane Zemana či Livie Klausovej

05.07.2013 Celý región

Velehrad 5. júla (TASR) - Okolo 40.000 ľudí zavítalo dnes do moravského Velehradu v okrese Uherské Hradiště, kde slávnostnou púťovou omšou vyvrcholil 14. ročník Dní ľudí dobrej vôle - osláv 1150 rokov od príchodu slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Najviac zahraničných pútnikov prišlo zo Slovinska, a to 40 autobusmi, píše spravodajský server Novinky.cz. Hlavným celebrantom omše bol pápežský legát kardinál Josip Bozanič, arcibiskup záhrebský, ktorého v máji vymenoval za svojho zástupcu samotný pápež František.

Kardinál sa tak stal oficiálnym vyslancom pápeža na velehradských slávnostiach 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Moravu. Arcibiskupom v Záhrebe je od roku 1997.

Na Velehrade nechýbali ani ďalší významní hostia na čele s českým prezidentom Milošom Zemanom, ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom, ministrom financií Miroslavom Kalouskom, predsedníčkou Snemovne Miroslavou Němcovou a manželkou bývalého prezidenta Václava Klausa Liviou Klausovou, uvádzajú Novinky.cz.

Pri omši koncelebrovali aj biskupi z Čiech, Moravy a Sliezska, apoštolský nuncius v Českej republike Giuseppe Leanza, zahraniční hostia vrátane biskupov zo Slovenska, z Poľska, Nemecka, Ukrajiny, Ruska a Slovinska.
 

Vyberte región